KAZALO DOMOV
 
Slo | Eng
 
 DOMOV
Koledar
Novice
13. 10. 2015
Projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti (2010–2013), ki ga je vodil Inštitut za narodnostna vprašanja je umeščen v on-line bazo dobrih praks in politik za izboljšanje položaja romske skupnosti Sveta Evrope.
>>
3. 09. 2013

Vrtec v romskem naselju Hudeje je ponovno odprl vrata! Potem, ko je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, je gradbeni inšpektor umaknil odločbo o odstranitvi objekta, v katerem se je izvajal program predšolske vzgoje v romskem naselju Hudeje. V šolskem letu 2013/14 je v vrtec vpisanih 21 otrok. O uspehu programa predšolske vzgoje v naselju, pred začasnim zaprtjem vrtca priča podatek, da se vsi otroci (6 učencev), ki so redno obiskovali program vrtca, uspešno šolajo na osnovni šoli v Trebnjem.

>>
3. 09. 2013

Vrtec v romskem naselju Kerinov grm nadaljuje z delom tudi v šolskem letu 2013/14. Zagotovljena so sredstva za izvajanje programa do konca letošnjega leta.

>>
Novice v letu 2022

2012

 

Dogajanje v januarju 2012 v vrtcu Kerinov grm

V novo leto smo pokukali polni moči in zagona za nove dogodivščine. V mesecu januarju smo začeli s tematskim sklopom NARAVA IN ODPADKI, ki se bo nadaljeval vse do konca tega meseca. Osredotočili smo se na ločevanje odpadkov in ustvarjanje z naravnimi ter odpadnimi materiali. S temi materiali smo  začeli izdelovati kmetijo (prašiče, krave, ovce, kokoši, skedenj, hišo..). Tema je v našem okolje še posebej aktualna, saj je naselje polno različnih odpadkov, zato sva se odločili, da za začetek skupaj z otroki očistimo naše igrišče, da bo bivanje in igranje prijetnejše. Do konca meseca bomo izdelali celotno kmetijo, se naučili ločevati odpadke, za popestritev pa si ogledali risanko ali film. V načrtu imamo tudi športne delavnice KMEČKE IGRE, ki jih bo izvajal FIT in delavnico Marimba ter druga tolkala na obisku. Za otroke, ki ne obiskujejo vrtca pa vsaj enkrat tedensko izvajamo delavnice. V mesecu januarju smo imele že tri; dve sta bili na temo likovno ustvarjenje, ena delavnica pa je bila gibalna. Do konca tega meseca predvidevamo še dve.
 
vzgojiteljica Teja Mešiček in pomočnica vzgojiteljice Sarenka Hudorovac

 

Dogajanje v vrtcu Kerinov grm  od februarja do aprila 2012


Konec februarja in začetek marca 2012  smo se posvetili spoznavanju poklicev in skoraj vse naše aktivnosti v vrtcu so se prepletale v okviru izbrane teme POKLICI.
Pogovarjali smo se o kuharju, zdravniku, gasilcih in učitelju.
Povabili smo dva učitelja in s pomočjo zanimivih aktivnosti smo spoznali njuno delo. Športna pedagoginja Marjana je s področja FIT športne vzgoje je pripravila zanimivo vadbeno uro v kateri smo se vsi igraje razgibali in razvijali spretnosti. Učiteljica Klavdija iz prvega razreda naše matične šole Leskovec pri Krškem, s katero se bodo nekateri naši otroci srečali v samem začetku šolanja, nam je dan polepšala s harmoniko in glasbeno urico in tako vzpostavila z otroki prvi kontakt, ki bo pomemben za otroke, ko bodo vstopili v šolo, v prvi razred. 

  

Gasilce iz poklicne enote Krško bomo spet povabili, saj zdaj nismo bili uspešni. V kotičku dom so se otroci preko igre vlog vživljali v posamezne poklice. Še posebej aktualna sta bila zdravnik in kuhar. Iz zdravstvenega doma Krško nam je Romana predstavila poklic medicinske sestre in nam s tem popestrila dan. Med drugim nas je učila pravilnega umivanja rok.

Pričela se je pomlad in tako kot narava smo se začeli prebujati tudi mi. Še več smo bivali na prostem in se pripravljali na prve izlete z avtobusom. Spoznali smo praznik Gregorjevo skupaj s skupino otrok Mali princ, iz enote našega vrtca Leskovec, s katero na različne načine nenehno sodelujemo. Z njimi smo se z mestnim avtobusom odpeljali v mesto Krško, na Videm in nato pot nadaljevali peš do bližnjega potoka na obrobju gozda. Skupaj smo puščali narejene splave, se sladkali s presenečenjem, ki so nam ga pripravili ptički in se imeli v naravi res lepo.         

 

V sklopu kuharskih delavnic smo pekli pico. Obiskala nas je Damjana iz zobne preventive, ki nam je pokazala, kako se pravilno umiva zobe, kaj je zdravo in kaj ne za naše zobke.

Spoznavali smo ptice, znanilce pomladi, veliko ustvarjali in sredi marca začeli s tematskim sklopom POMLADNE ŽIVALI, ki je trajal vse do konca aprila. Opazovali smo metulje, pikapolonice, čebele in polže. Vzporedno so ob torkih potekale vrtnarske delavnice, kjer ob pomoči staršev vzgajamo vrtnine in pripravljamo vrt.
 

Ker je v aprilu tudi praznovanje 1. rojstnega dne vrtca, smo z otroci pripravili kratek program. Povabili smo naše starše ter za konec poskrbeli za popestritev in presenečenje s prihodom čarodeja Jole-Cole. Pripravil nam je nepozabno urici smeha in nedvomno lahko rečem, da je otroci ne bodo pozabili.              


 

Skupina Mali princ nas je spet povabila, da se jim pridružimo pri posebnem praznovanju ob Veliki noči, ki pri njih poteka po starih običajih že nekaj let. V vrtcu smo barvali jajca, izdelovali zajčke, spekli velikonočni kruh in ga skupaj z jajčki odnesli v vrtec Mali princ. Velikonočni zajček je tam vzel naše dobrote in pustil pismo z navodili. Poslal nas je na travnato igrišče, kjer je nastavil velikonočne dobrote (kruh, jajca, sadje in darilo: knjige za vse otroke). Otroci so te dobrote poiskali in jih odnesli v vrtec, kjer smo imeli skupaj velikonočno malico.  

 

Obiskala nas je tudi vzgojiteljica Melita, ki nam je pripravila lutkovno igrico, ki smo si jo z veseljem ogledali in ob njej aktivno sodelovali ter si nato naredili vsak svojo lutko na palici.

V prihajajočem mesecu maju bomo spoznavali cvetoči travnik  in  živali ter z avtobusom in s prijatelji iz vrtca Mali princ obiskali mini živalski vrt v Šentjerneju. Z avtobusom se bomo odpeljali tudi v Leskovec, v vrtec Vila in tako obiskali še otroke iz naše druge enote vrtca Leskovec. Skupaj z otroki iz skupine Sončnice bomo odkrivali lepote gozda in se družili na igrišču z igrali. Z lepimi doživetji se postopoma spoznavamo z otroki in strokovnimi delavkami iz drugih enot vrtca, premagujemo strah pred neznanim, spoznavamo posamezne poklice in odkrivamo lepote polja, potoka, travnika, gozda in širšega okolja.

vzgojiteljica Teja Mešiček

 

Dogajanje v vrtcu Kerinov grm v mesecu maju 2012: obisk mini živalsakega vrta v okolici Šentjernjeja in kmetije konjev v Kostanjevici


 

V petek, 18. 5. 2012, smo se otroci vrtca Kerinov grm skupaj z otroci enote vrtca Mali princ odpeljali z avtobusom na strokovno ekskurzijo v organizaciji vzgojiteljice Petre Urek.
 

Najprej smo obiskali mini živalski vrt, ki se nahaja v okolici Šentjerneja. Tam nas je pričakal lastnik živalskega vrta, gospod Aleš, ki nas je z zanimivim vodenjem popeljal do vseh živali. Videli smo jih nekaj, ki jih že poznamo in se nahajajo tudi v našem romskem naselju Kerinov grm. To so koze, prašiči, race, goske... in še veliko zanimivih, nepoznanih, kot so ježevci, dihurji, nosati medvedi, rakuni, različne ptice, sovo, kenguruja in še mnogo več. Enega izmed njih, dihurja, smo lahko tudi pobožali.
 


Ob koncu ogleda smo pojedli malico in se z avtobusom odpeljali naprej v Kostanjevico, na kmetijo konjev. Tam smo si ob vodenju lastnice kmetije Maje ogledali hlev, božali konje in jih tudi jezdili. Med otroki, ki so jezdili so se opogumili tudi trije otroci naše skupine. Brez strahu so se usedli na konja in ponosno jezdili. Pred odhodom v vrtec smo se lepo zahvali Maji in seveda tudi Petri za vabilo na izlet poleg njihovih otrok. Z njimi smo sodelovali in se družili že tretjič, zato ni bilo nobenih težav pri druženju, saj so se otroci že poznali in počutili sprejete. Prepričana sem, da nam bo skupno druženje še dolgo ostalo v lepem spominu.
 

V nadaljnje načrtujemo tudi sodelovanje s skupino Sončnice iz enote Vila, postopoma pa si želimo sodelovanje z vsemi skupinami. Zelo veliko je pozitivnih stvari, ki bi jih lahko izpostavila glede sodelovanja, pri čemer mi je najpomembnejše: spoznavanje drugih otrok, vrstnikov, vzgojiteljic in druženje z njimi (kontakt z otroki, odraslimi zunaj naselja). To je pomembno iz vidika socializacije otrok, saj se bodo nekateri že letos septembra vključili v integracijo v redne oddelke vrtca k omenjenima vzgojiteljicama, drugi pa leto/a kasneje.
 


vzgojiteljica Teja Mešiček

 

Naš prvi izlet s starši

V četrtek, 5.7. 2012 smo se z avtobusom odpeljali na naš prvi izlet skupaj s starši. Šli smo na strokovno ekskurzijo v stari del mesta Krško, in sicer otroci iz pripravljalnega vrtca Kerinov grm skupaj z družinskimi člani (mama ali oče ali sestra), vzgojiteljica Teja, pomočnica vzgojiteljice Sarenka in asistentka za delo s starši Olivera. Program naše ekskurzije je bil skrbno načrtovan ob upoštevanju potreb tako otrok, kot njihovih staršev. Glede na dosedanje izkušnje so bila naša pričakovanja glede udeležbe staršev skromna, zato smo bile nad odzivom družin še toliko bolj pozitivno presenečene, saj se je izleta udeležilo kar šest staršev in enajst otrok iz vrtca Kerinov grm.
Najprej nas je avtobus peljal do mestne Valvazorjeve knjižnice Krško. V mladinskem oddelku knjižnice so nas zelo lepo sprejeli in nam z nekaj uvodnimi besedami na kratko razložili kako se v knjižnici obnaša ter kaj vse si lahko v njej izposodimo. Pojasnili so tudi kaj pomeni, če si knjigo ali katero drugo gradivo izposodimo. Starši so si lahko vzeli polo za vpis v njihovo knjižnico. Knjižničarka nam je razkazala prostore in nas povabila, da skupaj z njo pogledamo, kje se kaj nahaja. V prostoru za igro nam je prebrala pravljico, ki so jo otroci z veseljem poslušali. Nato smo tam lahko še listali slikanice in se igrali. Čas v knjižnici je kar prehitro minil.

 

Zahvalili smo se in se peš odpravili naprej do Centra za socialno delo Krško.
Tudi tam so nas že čakali in nas povabili v večji prostor, kjer smo se posedli, popili pijačo in jedli bombone ter slane prigrizke. Ko smo se posladkali in prijetno poklepetali, je vsak otrok skupaj s starši narisal še risbico centru za spomin.

 

 

Za lep zaključek izleta smo šli na sladoled, kjer smo si privoščili še kepico za osvežitev v vročem dopoldnevu.

 

Presenetil nas je fotograf in nas v spomin na prijetna doživetja skupinsko fotografiral. Njegovi predsodki in strahovi nam niso pokvarili lepih doživetij. S fotografijo v roki smo vstopili v avtobus, ki nas je odpeljal nazaj v vrtec, domov v Kerinov grm.
Otroci, starši in strokovne delavke smo se poslovili in razšli bogatejši za še eno novo, lepo izkušnjo. Veseli nas, da so starši sprejeli naše povabilo, pokazali interes, si vzeli čas in nam s tem dali motivacijo za naprej. Zelo smo veseli, da sodelujejo z nami, nam pomagajo in dajejo otrokom tisto kar tako zelo potrebujejo.
 
Teja Mešiček, Sarenka Hudorovac in Olivera Mirkovič

 

Poletni utrinek

Avgustovski dan v vrtcu.