KAZALO DOMOV
 
Slo | Eng
 
 DOMOV
Koledar
Novice
13. 10. 2015
Projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti (2010–2013), ki ga je vodil Inštitut za narodnostna vprašanja je umeščen v on-line bazo dobrih praks in politik za izboljšanje položaja romske skupnosti Sveta Evrope.
>>
3. 09. 2013

Vrtec v romskem naselju Hudeje je ponovno odprl vrata! Potem, ko je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, je gradbeni inšpektor umaknil odločbo o odstranitvi objekta, v katerem se je izvajal program predšolske vzgoje v romskem naselju Hudeje. V šolskem letu 2013/14 je v vrtec vpisanih 21 otrok. O uspehu programa predšolske vzgoje v naselju, pred začasnim zaprtjem vrtca priča podatek, da se vsi otroci (6 učencev), ki so redno obiskovali program vrtca, uspešno šolajo na osnovni šoli v Trebnjem.

>>
3. 09. 2013

Vrtec v romskem naselju Kerinov grm nadaljuje z delom tudi v šolskem letu 2013/14. Zagotovljena so sredstva za izvajanje programa do konca letošnjega leta.

>>
Novice v letu 2022

2012

 

Glasbena delavnica 

V okviru Romskega izobraževalnega inkubatorja v Prekmurju je v petek, 16. novembra 2012 na OŠ France Prešeren v Mariboru, potekala glasbena delavnica, na kateri so otroci izdelovali glasbila iz različnih materialov. Na koncu so ob spremljavi harmonike, peli in igrali na izdelane instrumente.  Izvajalka delavnice je bila Maša Krištofič

Pogovarjamo se o poklicih

 

V okviru Romskega izobraževalnega inkubatorja v Prekmurju je v petek, 19. oktobra 2012 na OŠ France Prešeren v Mariboru, potekala delavnica na temo poklici. Na delavnici so se učenci pogovarjali o različnih poklicih, o tem kakšen poklic bi opravljali ko odrastejo, itd. Otroci so izbrane poklice tudi narisali. Izvajalka delavnice je bila Maša Krištofič.

  

Jesenska delavnica 

V okviru Romskega izobraževalnega inkubatorja v Prekmurju, je v petek, 12. oktobra 2012, na OŠ France Prešeren v Mariboru potekala ustvarjalna delavnica na temo: jesen.
Na delavnici se bomo z učenci pogovarjali o vremenskih spremembah in spremembah v okolju. Iz nabranih kostanjev in zobotrebcev bomo sestavljali figure. Izvajalka delavnice je bila Jasmina Ahmetaj.

 

Ustvarjalna delavnica izdelovanja gibljivih lutk  

V okviru Romskega izobraževalnega inkubatorja v Prekmurju, je v petek, 5. oktobra 2012, na OŠ France Prešeren v Mariboru, potekala ustvarjalna delavnica »Izdelava gibljivih lutk«. Delavnico je vodila Maša Krištofič.

  

Spletna razstava fotografij otrok, ki so se udeležili fotografske delavnice  

 V Romskem izobraževalnem inkubatorju v Grosuplju, ki stoji v romskem naselju Smrekec 2 (občina Grosuplje), je med 24. in 27. julijem 2012 potekala fotografska delavnica za romsko mladino. Delavnico je organiziral Inštitut za narodnostna vprašanja, izvajalec fotografske delavnice pa je bil fotograf Žiga Koritnik.
Na spletni razstavi so predstavljene izbrane fotografije, ki so jih mladi udeleženci delavnice posneli v svojem domačem okolju. 

 

Časopis ROMANO KHAM

Na delavnici novinarstva, ki je potekala v času poletnih počitnic, 9. julija 2012 v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Beli krajini – Rosalnice so otroci pod mentorstvom Milene Grubač izdelali svoj časopis. 


Poletne delavnice v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Grosuplju

V Romskem izobraževalnem inkubatorju v Grosuplju so med 16. in 23. julijem 2012 potekale različne delavnice in aktivnosti. Ustvarjalni del poletnih delavnic se je vrtel okrog čarobnega sveta škratov. Izdelovali smo škratovske kapice, vilinska krila in druge škratovske pripomočke. Iz različnih materialov smo naredili čarobno škratovsko deželo. Del časa smo namenili učenju pesmice »Enkrat je bil en škrat«. Za zadnji dan poletnih delavnic, smo pripravili kratko predstavo o škratovskem zborovanju. Škrati so na škratovskem zborovanju pokazali, kaj vse znajo. Imeli smo kuharice, policiste, gasilca in vilo. Na koncu pa so škratje zapeli pesmico o škratu.

Razstava fotografij v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Beli krajini – Rosalnice

 Ob zaključku fotografske delavnice v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Beli krajini - Rosalnice (3. avgusta 2012), so otroci in izvajalci pripravili razstavo fotografij in si ogledali posnet video material.

 

Fotografska delavnica in video delavnica v RII v Beli krajini - Rosalnice 

V Romskem izobraževalnem inkubatorju v Beli krajini – Rosalnice, sta se v tednu (od 31. julija do 3. avgusta 2012) odvijali filmska oz. video delavnica in fotografska delavnica za romsko mladino. Delavnico je organiziral Inštitut za narodnostna vprašanja. Izvajalci filmske oz. video delavnice ter fotografske delavnice so bili: Emina Djukić, Jaka Kramberger in Žiga Koritnik.

 

Razstava fotografij v Grosuplju  

Ob zaključki fotografske delavnice v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Grosuplju, so otroci in izvajalci pripravili razstavo fotografij.

 

Modna delavnica v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Beli krajini 

V Romskem izobraževalnem inkubatorju v Beli krajini - Rosalnice je 25. julija 2012 potekala modna delavnica, na kateri smo se lotili izdelovanje oblek in modnih dodatkov, kot so torbice, denarnice, itd.

    

Fotografska delavnica in video delavnica v RII v Grosuplju 

V Romskem izobraževalnem inkubatorju v Grosuplju (Smrekec 2) se v tem tednu (od 24. do 27. julija 2012) odvijata filmska oz. video delavnica in fotografska delavnica za romsko mladino. Delavnico organizira Inštitut za narodnostna vprašanja. Izvajalci filmske oz. video delavnice ter fotografske delavnice pa so: Emina Djukić, Jaka Kramberger in Žiga Koritnik.

   

Obisk ameriškega veleposlanika v naselju Boriha v Rosalnicah 

V sredo, 18. julija 2012  so romsko naselje Boriha v Rosalnicah obiskali ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli, ataše gospodarsko političnega sektorja Pete Lyon in gospodarska  svetovalka ameriškega veleposlaništva  Špela Falatov.  Člani delegacije so govorili s prebivalci, ogledali so si krajši kulturni program, predstavljena pa jim je bila tudi dejavnosti Romskega izobraževalnega inkubatorja v Beli krajini – Rosalnice.

    

Šivanje tradicionalnih romskih oblačil 

V Romskem izobraževalnem inkubatorju v Trebnjem (Hudeje) je v mesecu juliju (16. do 20. julija 2012) potekala delavnica namenjena spoznavanju kulture, načina oblačenja Romov v Sloveniji in v drugih državah ter šivanja tradicionalnih romskih oblačil. Delavnico sta izvajali dr. Vera Klopčič in prostovoljka Martina Zuliani iz Italije.

   

Naš prvi izlet s starši 

V četrtek, 5. julija 2012 smo se z avtobusom odpeljali na naš prvi izlet skupaj s starši. Šli smo  na strokovno ekskurzijo v stari del mesta Krško, in sicer otroci iz pripravljalnega vrtca Kerinov grm skupaj z družinskimi člani (mama ali oče ali sestra), vzgojiteljica Teja, pomočnica vzgojiteljice Sarenka in asistentka za delo s starši Olivera.

   

Zaključna prireditev v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Grosuplju

Izvajalke učne pomoči in otroci, ki so se v zadnjih mesecih učili in ustvarjali v okviru Romskega izobraževalnega inkubatorja v Grosuplju, so 21. junija 2012 pripravili zaključno prireditev.

Romski izobraževalni inkubator v Novem mestu - Šmihel je dobil novo podobo

Izvajalci učne pomoči v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Novem mestu – Šmihel so skupaj z otroci in dijaki Gimnazije Novo mesto pobarvali zabojnik, v katerem se izvaja učna pomoč in druge dejavnosti.

Športno druženje 


V okviru projekta “Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti” smo na nogometnem igrišču na Pušči, 31. maja 2012, ob svetovnem dnevu športa pripravili športno druženje vrtcev in osnovnih šol. Športnega druženja so se udeležili osnovnošolci I., II., in III. osnovne šole Murska Sobota in predšolski otroci iz enote Vrtca Murska Sobota: Urška, Miške, Krtek, Srnica in gostitelji srečanja, otroci enote Romano – Pušča.
Športnega druženja so se udeležili otroci, učenci, starši, stari starši, vzgojitelji in učitelji. Svetovni dan športa smo tako obeležili z raznovrstnimi gibalnimi igrami in skupnim plesom. Na nogometnem igrišču nas je plesalo, se igralo in gibalo okrog 400 udeležencev.

  

Ogled predstave v enoti Pika Nogavička 

Vzgojiteljica Marinka Slemenšek nas je povabila na lutkovno predstavo, ki je bila v sredo, 23. 5. 2012 namenjena zaključku letnega obogatitvenega programa knjižne vzgoje v vrtcu Leskovec, v vseh oddelkih vrtca. Program Palček pripovedovalček je potekal v sodelovanju z Valvazorjevo knjižnico Krško, ki nam je tudi podarila dve lutkovni predstavi za zaključek.

  

Obisk živalskega vrta v okolici Šentjerneja in kmetije v Kostanjevici 

V petek, 18. 5. 2012, smo se otroci vrtca Kerinov grm skupaj z otroci enote vrtca Mali princ odpeljali z avtobusom na strokovno ekskurzijo v organizaciji vzgojiteljice Petre Urek.

  

Nogometni turnir: nogomet združuje

V sredo, 30. maja 2012 je potekal v Vanči vasi nogometni turnir, kjer so se pomerile tri ekipe U-6: ekipa Nogometne šole Roma, ND Mura 05 in NK Veržej.

 

V petek, 27. aprila 2012 je pod okriljem Nogometne šole Romskega izobraževalnega inkubatorja v Prekmurju – Vanča vas-Borejci potekal nogometni turnir ekip U-8: Nogomet združuje.

Aktivnost je potekala v okviru Festivala romske kulture – Romano Čhon 2012

Izdelovanje nakita

V sredo, 25. aprila 2012 sta Vera Klopčič (INV) in prostovoljka Martina v Osnovni šoli Trebnje organizirali ustvarjalno delavnico, na kateri so otroci izdelovali nakit in druge okraske. Ob izdelovanju nakita jim je Martina pripovedovala o tem, kako Romi živijo v Italiji.

 

V sredo, 25. aprila 2012 sta Vera Klopčič (INV) in prostovoljka Martina v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Trebnjem v naselju Hudeje organizirali ustvarjalno delavnico, na kateri so otroci izdelovali nakit in druge okraske. Ob izdelovanju nakita jim je Martina pripovedovala o tem, kako Romi živijo v Italiji.
   

Delavnica Tine Friedreich in Doris Moršič: Izzivam diskriminacijo

16.4.2012, Murska Sobota
Ekonomska šola Murska Sobota
Dijaki bodo s pomočjo dela v skupinah definirali razlike med stališči, stereotipi, predsodki in diskriminacijo. Na praktičnih primerih bodo poskušali prepoznati omenjene pojave in navesti okolja in situacije, kjer se najpogosteje pojavljajo. Prav tako bo vsaka skupina skušala najti kakšno od rešitev oz. ukrep, ki lahko pomaga pri zmanjševanju pojavnosti le-teh. Ob koncu bosta mentorici dijake spodbudili, da povedo tudi kakšno od osebnih izkušenj pozitivne ali negativne diskriminacije.
Aktivnost poteka v okviru Festivala romske kulture - Romano Čhon 2012 .
 
 
 

Razstava risb Franca Cenerja: Pomladna priložnost

Četrtek, 5. april – petek, 13. april 2012,  Kulturni dom Lendava
Franc Cener je učenec 9. razreda OŠ Franceta Prešerna Črenšovci.
Že zgodaj je ugotovil, da mu risanje predstavlja idealen način za izražanje svojih čustev. Ogromno prostega časa preživi ob listu papirja, s svinčnikom ali koščkom oglja v roki in ustvarja. Večkrat tedensko obiskuje Romski izobraževalni inkubator Prekmurje – Kamenci in se trudi kar najbolje pripraviti na svojo prvo razstavo slik, na katero je že zdaj neizmerno ponosen: “Vesel sem, da je nekdo opazil moje veselje do risanja. Ne morem verjeti, da bom imel svojo razstavo. Upam, da bodo moje slike obiskovalcem Festivala Romano Čhon všeč.”

 
Aktivnost poteka v okviru Festivala romske kulture - Romano Čhon 2012

Otvoritev Romskega muzeja Hudeje 

V počastitev svetovnega dneva Romov, je v romskem naselju Hudeje 4. aprila 2012 potekala svečana proslava s kulturnim programom. Ob tej priložnosti je v naselju odprl vrata Romski muzej Hudeje/Romano muzej Hudeje. Muzej je nastal tudi ob strokovni podpori sodelavcev Projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti. Otvoritev muzeja je bila ob 14. uri.

Igrarije s števili

Mladenka Šarkezi je 16. marca 2012 organizirala delavnico »Igrarije s števili«, ki je potekala v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Prekmurju v romskem naselju Kamenci. Na delavnici so otroci narisali števila do 10, jih okrasili in izrezali. Sledilo je zabavno preverjanje znanja poštevanke, seštevanja in odštevanja.

  

8. marec - dan žena

V četrtek, 8. marca 2012 so otroci so v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Prekmurju (Vanča vas – Borejci) pod vodstvom Mladenke Šarkezi izdelovali čestitke za mednarodni praznik žensk – dan žena.

Kuharski delavnici v vrtcu Kerinov Grm

V Romskem izobraževalnem inkubatorju Krško – vrtec Kerinov grm je v petek, 10. februarja 2012, potekala kuharska delavnica s starši. Na delavnici smo skupaj pripravili kosilo. Danes je bila na jedilniku pečena hrenovk, pire krompir in špinača. Kuharske delavnice se je udeležilo 7 mamic in eden očka. Pomagali so pripraviti kosilo, med tem časom pa so se otroci igrali po kotičkih in risali posamezne sestavine kosila. Po prijetnem dopoldnevu smo pojedli slastne dobrote in se poslovili.V torek, 14. februarja 2012 smo v Romskem izobraževalnem inkubatorju Krško – vrtec Kerinov grm, skupaj s starši izvedli drugo kuharsko delavnico v tem mesecu. Tokrat smo pekli vanilijeve piškote. Delavnice se je udeležilo 8 staršev, od tega pet mamic in trije očetje.

Kolektiv vrtca Kerinov grm

V Romskem izobraževalnem inkubatorju v Beli krajini – Rosalnice se imamo lepo!

V Romskem izobraževalnem inkubatorju v Beli krajini – Rosalnice, je 13. februarja 2012 potekala ustvarjalna delavnica, na kateri so otroci izdelovali izdelke za Valentinovo (papirnate srčke in rože), začeli pa so tudi že z izdelavo pustnih mask.

 

Delovanje Romskega izobraževalnega inkubatorja v Grosuplju

V Romskem izobraževalnem inkubatorju v Grosuplju se je od januarja 2012 odvijala vsakodnevna učna pomoč za učence ter številne druge dejavnosti za predšolske in šolske otroke.

 
Otroci so s posebnim veseljem sodelovali na delavnicah in rajanju v času pusta.
 
Veliko so ustvarjali z barvami. 

Vsak dan se je v inkubatorju izvajala učna pomoč.
 

Otvoritev Romskega izobraževalnega inkubatorja v Grosuplju 

V sredo, 25. januarja 2012, smo v okviru projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala, v okoljih kjer živijo predstavniki romske skupnosti odprli, v romskem naselju Smrekec v občini Grosuplje, šesti Romski izobraževalni inkubator.
Otvoritvene slovesnosti se je udeležil tudi minister za šolstvo in šport prof. dr. Igor Lukšič.