KAZALO DOMOV
 
Slo | Eng
 
 DOMOV
Koledar
Novice
13. 10. 2015
Projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti (2010–2013), ki ga je vodil Inštitut za narodnostna vprašanja je umeščen v on-line bazo dobrih praks in politik za izboljšanje položaja romske skupnosti Sveta Evrope.
>>
3. 09. 2013

Vrtec v romskem naselju Hudeje je ponovno odprl vrata! Potem, ko je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, je gradbeni inšpektor umaknil odločbo o odstranitvi objekta, v katerem se je izvajal program predšolske vzgoje v romskem naselju Hudeje. V šolskem letu 2013/14 je v vrtec vpisanih 21 otrok. O uspehu programa predšolske vzgoje v naselju, pred začasnim zaprtjem vrtca priča podatek, da se vsi otroci (6 učencev), ki so redno obiskovali program vrtca, uspešno šolajo na osnovni šoli v Trebnjem.

>>
3. 09. 2013

Vrtec v romskem naselju Kerinov grm nadaljuje z delom tudi v šolskem letu 2013/14. Zagotovljena so sredstva za izvajanje programa do konca letošnjega leta.

>>
Novice v letu 2022

2011

 

Novoletno vzdušje v Romskem izobraževalnem inkubatorju Trebnje v Hudejah


Obdaritev otrok s strani Društva Romano drom. Vsak otrok iz naselja je prejel darilo. Tokrat so bili zbrani vsi otroci iz naselja, med katerimi jih veliko ne hodi na delavnice niti na učno pomoč. 
 

Ekskurzija v Minimundus

V soboto, 24. septembra 2011, so izvajalci učne pomoči odpeljali na poučno ekskurzijo v park »Mali svet« oz. Minimundus (ob Vrbskem jezeru) otroke, ki so v preteklem šolskem letu redno obiskovali aktivnost »Učna pomoč«. Izleta se je udeležilo 43 romskih otrok iz petih romskih naselij, spremljalo pa jih je 12 izvajalcev učne pomoči v Romskem izobraževalnem inkubatorju Prekmurje. Pot do parka so si krajšali z zanimivimi opisi pokrajin, skozi katere so se peljali. Park Minimundus so si ogledali s pomočjo vodiča, ki jih je popeljal od makete do makete znanih zgradb s celega sveta. Obiskali so tudi delavnico v Minimundusu, v kateri nastane večina razstavljenih maket.

Ekskurzija v Prekmurje

Dvanajst otrok iz Bele krajine se je v soboto, 10. septembra 2011 udeležilo ekskurzije v Prekmurje oz. Vančo vas-Borejce. V prostorih inkubatorja Prekmurje - Vanča vasi-Borejci so se srečali z otroci, ki obiskujejo učno pomoč oz. Nogometno šolo ter tamkajšnjimi izvajalci učne pomoči. Izmenjali so si izkušnje in se pogovarjali o pomenu izobraževanja. Otroci, ki obiskujejo Nogometno šolo (RII Prekmurje) so prikazali demonstracijo treninga, temu pa je sledila prijateljska nogometna tekma.

 
 

Poletne delavnice v okviru Romskega izobraževalnega inkubatorja v Beli krajini 

V času poletnih počitnic so se v okviru Romskega izobraževalnega inkubatorja Bela krajina v naseljih Ručetna vas (Črnomelj), Lokve (Črnomelj) in Sovinek (Semič) izvajale številne delavnice, s katerimi se je otrokom omogočilo kakovostno preživljanje prostega časa. Na delavnicah so se otroci lahko športno udejstvovali. Igrali so nogomet, odbojko in druge igre  z žogo ter badminton. Otroci so se lahko udeležili kreativnih delavnic, na katerih so risali, slikali, oblikovali s plastelinom in das maso, izdelovali nakit, risali na steklo, itd. Ponujene pa so jim bile tudi urice pravljic. 

  

Poletne delavnice v Romskem izobraževalnem inkubatorju Bela krajina - Rosalnice

V času poletnih počitnic se je v Romskem izobraževalnem inkubatorju Bela krajina – Rosalnice zvrstila vrsta ustvarjalnih in poučnih delavnic.

   

Ena izmed delavnic je bila posvečena modi. Na delavnici (17. avgusta 2011) so otroci  pripravili modno revijo. Otroci so narisali svoje kreacije, temu je sledila izdelava oblačil (šivanje), modna revija in fotografiranje. Delavnico sta izvedli Milena Grubač in Kristina Hudorovac.

  
 

Otvoritev fotografske razstave in projekcija kratkega filma v Vanči vasi-Borejci

V petek, 12. avgusta 2011 je ob 15. uri v RII Prekmurje v romskem naselju Vanča vas – Borejci v občini Tišina potekala zaključna prireditev z otvoritvijo razstave fotografij  in predstavitvijo filmske oz. video produkcije, nastale na petdnevnih fotografskih in filmskih delavnicah. 

 

Otvoritev fotografske razstave in projekcija kratkega filma v Hudejah 

V petek 5. avgusta 2011 je ob 13. uri v Hudejah potekala zaključna prireditev z otvoritvijo razstave fotografij  in predstavitvijo filmske oz. video produkcije, nastale na petdnevnih fotografskih in filmskih delavnicah.   

  

Utrinki iz filmske oz. video delavnice ter fotografske delavnice v Hudejah 

Utrinki iz petdnevne delavnice filma oziroma videa in delavnice fotografije, ki sta se začeli 1. avgusta 2011.


 

V romskem naselju Hudeje je potekala raziskovalna delavnica "Kako so nekoč živeli Romi?"
 

Od 25. julija do 29 julija 2011 je v romskem naselju Hudeje potekala raziskovalna delavnica »Kako so nekoč živeli Romi?«, ki je bila namenjena zbiranju gradiva o načinu življenja Romov v preteklosti ter o bivalni kulturi in običajih znotraj romske skupnosti. Delavnico sta vodili Vera Klopčič iz Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani in Vida Hočevar iz romskega naselja Hudeje.

Ponedeljek, 25. julij 2011
Ogled in pogovor o slikah in prizorih iz romskega življenja - o potujočem načinu življenja, bivalnih razmerah in poklicih; Nekateri otroci so prepoznali Roma in predstavljeni način življenja na eni od slik v zborniku »Romi v Jugovzhodni Evropi/Izziv za manjšinsko pravo«.
Pogovor z romskim svetnikom o tem, kako so se Romi preživljali v preteklosti, kako so postavljali šotore in kakšne družinske običaje so gojili. Povedal je, da so se selili vsaj enkrat na teden, oziroma kadar koli je bilo pač potrebno, zato so bili vedno pripravljeni na odhod. Šotore so vedno postavljali ob robu gozda, nikoli na travnikih, tako da so imeli dober razgled. Ob odhodu so postavili znake, ki so jih poznali samo znotraj romske skupnosti in tako nakazali smer potovanja.
Ob koncu delavnice: izdelava risb o obravnavanih temah.


Torek, 26. julij 2011
Ogled slik iz literature o načinu oblačenja in bivanja Romov. Otroci so v domačem okolju – od staršev in starih staršev – zbirali podatke o življenju Romov v preteklosti, o bivalnih navadah in o oblačenju. Povedali so npr. da se predpasnik, ki so ga nosile Rominje povezanega nad krilom imenuje »zaslon«; povezo za dojenčka, v kateri so Rominje nosile otroke do tretjega leta starosti, pa so poimenovali »na prmenko«.
Ob koncu delavnice: izdelava risb o obravnavanih temah.


Sreda, 27. julij 2011
Pogovor o romskih običajih – npr. o ciganski poroki, tako kot jo opisujejo v literaturi in običajno pomeni, da najstarejši Rom v naselju simbolno poveže mladoporočenca, npr. z rdečim trakom ali pa ju polije z rdečim vinom. Udeleženci delavnice so povedali, da je pri njih drugačen običaj – poroka se zgodi, ko se dekle in fant dogovorita in odideta v gozd. Tam ostaneta en dan ali nekaj dni in ni potrebno, da pred tem obvestita druge.
Otroci so skupaj z romskim svetnikom pripravili – šivali in merili – šotorsko platno za šotor.
Ob koncu delavnice: izdelava risb o načinih preživljanja Romov v preteklosti. Največ so risali nabiranje zelišč in gob v gozdu.


Četrtek, 28. julij 2011
Romski svetnik je pripovedoval otrokom o romskih običajih /poroka, smrt/ v času njegovega otroštva. Po njegovih besedah je bilo v primerih smrti običaj, da so vse stvari umrlega zažgali.
Pogovarjali smo se o običajih Romov na Hrvaškem, ki so bili predvsem trgovci in preprodajalci konj. Nekaj takih navad se je spoštovalo tudi v Sloveniji, npr. priprava konjev za sejem, ko so konje po posebnih postopkih »pomlajevali« in preprodajali.
Ob koncu delavnice: izdelava risb na temi: poroka in smrt.


Petek 29. julija 2011
Zadnji dan delavnice je bil namenjen postavitvi šotora, ki ga Romi imenujejo »koliba«.

Video: Raziskovalna delavnica - postavljanje šotora

<object width="465" height="286"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wwb1Z9dR6gI&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Wwb1Z9dR6gI&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="465" height="286"></embed></object>

Šotor smo postavili v bližini glavnega vhoda v naselje, tako da ga bodo lahko videli vsi obiskovalci naselja. Otroci so v gozdu nabrali praprot za obložitev tal v šotoru. Čisto na koncu pa še skupno fotografiranje in dogovor o nadaljnjem sodelovanju.


 

Otvoritev poletnih delavnic v RII Bela krajina - Rosalnice

V petek, 22. julija, je v Romskem izobraževalnem inkubatorju Bela krajina – Rosalnice potekala svečana otvoritev poletnih delavnic, ki se bodo v času poletnih počitnic odvijale v romskem naselju Rosalnice. Ob tej priložnosti smo inkubator opremili z mizami in stoli ter vsem drugim didaktičnim materialom potrebnim za izvajanje poletnih delavnic.


Program poletnih delavnic v RII Bela krajina - Rosalnice

Ustvarjali smo hiške spominov! 

Otroci so v Romskem izobraževalnem inkubatorju Prekmurje - Vanča vas-Borejci na dveh poletnih ustvarjalnih delavnicah "Ustvarimo hiško spominov" izdelovali hiške, jih porisali in okrog njih posadili papirnate rožice. V hišice so položili spomine iz preteklega šolskega leta. Hišice so v celoti polepljena in porisana s spomini na temo: kaj sem ustvaril v šolskem letu 2010-2011.

  

Športne štafetne igre v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Prekmurju - Vanča vas - Borejci 

Za učence, ki sicer med šolskim letom redno obiskujejo učno pomoč, smo med poletnimi počitnicami (20. julija 2011) organizirali dinamične štafetne igre, s katerimi smo jim popestrili počitniške dni.

  

Odprtje RII v Beli krajini

V soboto 18. 6. 2011 je bil v romskem naselju Rosalnice (Občina Metlika) svečano predan namenu prostor Romskega izobraževalnega inkubatorja. Prostor RII je prvi večnamenski prostor v romskem naselju v Beli krajini.

Prireditve so se udeležili številni visoki gostje: županja Občine Metlika gospa Renata Brunskole, županja občine Črnomelj gospa Mojca Čemas Stjepanovič, zastopnica Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji gospodična Matea Jakin, ravnatelj Osnove šole Metlika gospod Jože Mozetič, predsednik Foruma romskih svetnikov gospod Darko Rudaš in številni romski svetniki.
 

Odprtje RII v Prekmurju 

V soboto,  4. 6. 2011, sta se v Vanči vasi odvila dva dogodka, ki sta del ESS projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti.

Prvi dogodek je bil 1. Mednarodni turnir v nogometu za selekcije U10 in U12.Drugi dogodek pa otvoritev Romskega izobraževalnega inkubatorja v Prekmurju.


Visoki gostje na svečani otvoritvi Romskega izobraževalnega inkubatorja v Prekmurju (Vanča vas) so bili: prof. dr. Igor Lukšič, Minister za šolstvo in šport, mag. Stane Baluh, Direktor urada za narodnosti, gospod Franc Horvat, Župan Občine Tišina, gospod Slavko Cener, romski svetnik v Občini Tišina, gospodična Tina Friedrich, predsednica Romskega akademskega kluba in izr. prof. dr. Miran Komac, vodja projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romskega naroda.

Ustvarjalni delavnici v RII v Prekmurju 

V petek, 22. aprila 2011 sta v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Prekmurju, v romskem naselju Vanča vas – Borejci, potekli dve delavnici. Prva delavnica je bila posvečena svetovnemu dnevu Zemlje in na njej so otroci ustvarjali motive povezane s planetom Zemlja, z rastlinami in z živalmi.
Na drugi, velikonočni delavnici pa so otroci z vodenimi barvicami barvali in krasili jajca iz stiropora.
Zaradi toplega pomladnega vremena sta delavnici potekali kar na prostem, pred samim izobraževalnim inkubatorjem.

  

Otvoritev vrtca Kerinov grm 

V Kerinovem grmu, občina Krško je bil v soboto 9. aprila 2011 svečano predan v uporabo vrtec. Postavitev vrtca Kerinov grm je primer uspešnega sodelovanja med lokalno samoupravo, ki je financirala objekt in projektom Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti, ki financira opremo in kadre v vrtcu.

 

RII v Prekmurju - Kamenci

V petek, 8. aprila 2011 je bila ob 11.45 svečana otvoritev Romskega kulturno-informacijskega centra ROKIC: »DROM« Kamenci, v katerem se bo odvijali tudi program Romskega izobraževalnega inkubatorja v Prekmurju.

 

Romski izobraževalni inkubator v romskem naselju Hudeje 

V romske naselju Hudeje, občina Trebnje je bil v sklopu praznovanj ob svetovnem dnevu Romov, 8. aprila 2011 svečano predan v uporabo Romski izobraževalni inkubator. Prireditve so se poleg številnih prebivalcev naselja udeležili tudi župan občine Trebnje, predstavniki krajevne skupnosti, ravnateljica Vrtca Trebnje ter ravnatelj Osnovne šole.

 

Usposabljanje "O pomenu znanja in izobrazbe"  

V Trebnjem se je 4. 3. 2011 odvilo 8-urno usposabljanje "O pomenu znanja in izobrazbe", ki ga je za projektne partnerje (vrtce) v sklopu načrtovanih aktivnosti organiziral Pedagoški inštitut. Udeležencem so bila predstavljena najnovejša znanstvena spoznanja o vplivih kakovostne predšolske vzgoje na posameznikov razvoj in razvoj družbe.
Vzporedno s tem usposabljanjem je potekalo tudi usposabljanje za izvajalce učne pomoči, v okviru katerega so se udeleženci seznanili s strategijami uspešnega učenja. 

Ustvarjalne delavnice med zimskimi počitnicami 

V Romskem izobraževalnem inkubatorju Prekmurje (Vanča vas – Borejci) so se med zimskimi počitnicami odvijale različne ustvarjalne delavnice za otroke.  

Na eni izmed delavnic imenovani  »Pravljično popoldne«, so otroci dan preživeli ob branju pravljice Deklica z vžigalicami (H. C. Andersen). Otroci so pravljico ponazorili z risbami, sledile pa so še druge aktivnosti, kot na primer: pisanje dobrih želja deklici iz pravljice in ustvarjanje plakata z dobrimi željami. Na koncu so svoje stvaritve speli v malo zloženko.
Druženje so zaključili z družabnimi igrami. 

Utrinki iz uvodne predstavitve projekta

 

V torek, 15. februarja 2011, je ob 11. uri v veliki dvorani Ministrstva za šolstvo in šport potekala uvodna predstavitev ESS projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti. Na predstavitvi so bili prisotni tudi minister za šolstvo in šport, dr. Igor Lukšič, poslanka Državnega zbora mag. Majda Potrata, direktor Urada Vlade RS za narodnosti mag. Stanko Baluh ter direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja doc. dr. Sonja Novak Lukanovič.   

Obšolski program "Nogometna šola" 


Program nogometne šole je oblika obšolske dejavnosti v okviru projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romskega naroda. Strokovno vodstvo programa je zaupano uposobljenim trenerjem nogometnega kluba NK Roma iz Vanča vasi. Obšolski program "Nogometna šola" je del aktivnosti, ki se izvajajo v okviru Romskega izobraževalnega inkubatorja Prekmurje.
Ekipa nogometne šole se je 15. januarja 2011 udeležila mednarodnega nogometnega turnirja v Fehringu v Avstriji. Na turnirju se je pomerilo 8 ekip otrok starih od 8-10 let. NK Roma je bil v skupini A skupaj z Breitenfeldom, Jenersdorfom in ekipo Deutsch Goritz/Straden. Tokrat je NK Roma  osvojili 1. mesto in s tem velik pokal za zmagovalca. Poleg tega je Aleksandro Baranja dobil pokal za najboljšega vratarja turnirja.
16. januarja se je nogometna šola ponovno udeležila nogometnega turnirja v Fehringu v Avstriji, tokrat z ekipo U-12. Ekipa NK Roma je zasedla 5. mesto, igralec Grebenar Danijel pa je prejel pokal za najboljšega strelca turnirja.